Julklapp i efterskott från UHR?

Vad önskar man sig i julklapp? Vad sägs om mindre fördomar och mer förståelse kring att lyssna till text. Som ett led i det hoppas vi på en pågående utredning på Universitets- och högskolerådet (UHR), som ansvarar för Högskoleprovet. Vi hoppas också på att förändringar till det bättre sker för de nationella proven.


”Aldrig har jag, under mina år som lyssnande läsare, varit i en situation där jag har ifrågasatt mig själv eller att någon har ifrågasatt det jag vet, pga att jag har lyssnat mig till information, istället för att ha tittat på texten med ögonen.”  Tor Ghai

 

 

 

 

UHR utreder anpassningar för Högskoleprovet.

Just nu pågår en utredning hos UHR, som tittar på eventuella anpassningar för Högskoleprovet. Under december har vi fått träffa utredaren på UHR och bidragit med våra erfarenheter och kunskaper. Innan dess var samme utredare hos Inger Råhlenius på Dyslexiförbundet.

Många med oss

Vi vet att vi inte är ensamma som kämpar och som bottnar i dessa frågor. Vi tycker att många är bra på att kommunicera det faktum att lyssna och titta på text är likvärdigt, vad gäller att ta till sig informationen.

Får man in en skriven text i skallen så får man det. Med ögonläsning, eller inte.

Lyssnande läsning

Under mina år som utvecklare och företagare har jag varit tvungen att läsa sjukt mycket; för att lära mig ny teknik, för att kunna svara på mejl, för att förstå användarnas behov och för att kunna greppa allt som har att göra med att starta och driva ett aktiebolag. Utanför jobbet har det varit hur mycket som helst att läsa, alltifrån skolans veckobrev till det man läser av intresse.

Aldrig har jag, under mina år som lyssnande läsare, varit i en situation där jag har ifrågasatt mig själv eller att någon annan har ifrågasatt det jag vet pga att jag har lyssnat till mig information, istället för att tittat på texten med ögonen.

När man är inne i lyssnande läsning, så är det självklart Men de som inte tänkt så mycket kring detta behöver bli informerade. Vi hoppas att debatten kommer fortsätta och ta fart nästa år, både vad gäller Högskoleprovet och kring nationella prov. Vi känner att det redan är på gång.

God Jul och Gott Nytt år önskar vi till alla som läser detta!

2017-12-22 Tor Ghai

 

Läs också: Högskoleprovet utan glasögon av Tor Ghai 2017-03-31

I November 2015 besökte Joakim Olofson och Tor Ghai från TorTalk Rosenbad, för att diskutera frågan om uppläst Högskoleprov.
Under Dysleximässan i Göteborg 2015 visade TorTalk att tekniken för upplästa prov finns.